Agermanament

Agermanament Camós – Potrerillos (Condega, Nicaragua)

Després de les eleccions municipals de l’any 1999 a Camós sorgeixen de les urnes noves formacions i noves inquietuds, una d’elles és solidaritzar-se amb el tercer món i aportar-hi projectes directes des de l’Ajuntament de Camós.

En el Ple de 4 de juliol de 2000 es presenta el projecte d’agermanament amb Potrerillos, recolzat per Banyoles Solidària (ONG del Pla de l’Estany), i es fa la primera aportació de 600,00 euros de la partida subvencions a entitats assistencials del pressupost de l’Ajuntament de Camós. Aquesta proposta es va aprovar per unanimitat de tots els assistents.

Potrerillos és una comunitat que forma part del municipi de Condega, població agermanada amb Banyoles. Està a una distància d’uns 15 km de Condega, rodejada de petits turons amb mínimes esplenades, on es cultiva principalment el blat de moro “fríjoles” i viandes i es dediquen a la criança d’animals: gallines, oques, cabres, algun porc i altres espècies del país. En resum, es tracta d’una agricultura de subsistència, no existeix cap indústria ni cap centre de treball. La comunicació per carretera és només transitable amb Land Rover i encara si fa bon temps.

El cicló “Mitch” els va causar moltes destrosses que actualment no han pogut solucionar per falta de mitjans.
La natura és tropical amb uns paratges preciosos que captiven els visitants, la gent és molt amable i disposada a compartir-ho tot.
El president d’aquesta comunitat és el Sr. Orlando Rodas Cruz i ens fa ressò de les necessitats que té el municipi. Aquestes són de tota mena: escoles, assistència sanitària, comunicacions, agricultura…

Potrerillos té una població d’uns 1.000 habitants aproximadament, amb 200 famílies que viuen en 150 habitatges. Més del 50% de la població són menors de 15 anys, amb uns 200 nens i nenes amb edat escolar.

L’agricultura és precària, falta sement i estris per al treball del camp. Els nostres passos s’encaminen cap a les ajudes agrícoles.

Es projecta la primera ajuda conjunta Camós-Banyoles Solidària i Comissió de festes de Camós per formar un Banc Comunitari que consisteix a fer petits préstecs a 6 mesos a tornar amb uns mínims interessos, per ser rotatiu dins de les moltes sol·licituds existents. La primera partida serveix per a 23 famílies a 1.000 CH “córdobas”, equivalent a 84,00 euros, que serveixen per poder comprar sements i estris per a l’agricultura.

A través de diferents correus ens fan arribar informació de les persones que han rebut els crèdits i de les noves famílies que s’acullen a les petites ajudes. L’any 2004 disposen ja d’un fons de 4.273,00 $.

L’any 2002 ens visiten el Sr. Orlando Rodas i Irma Calero, convidats per Banyoles Solidària, i exposen la necessitat prioritària de la construcció d’un molí per al poble. El pressupost és de 3.731,00 $ i es proposen diferents fórmules per tirar endavant l’obra. S’avancen tres anys les subvencions aportades per l’Ajuntament per poder tenir suficients fons i poder començar l’obra en el mateix any. Amb l’ajuda de Banyoles Solidària i altres col·laboracions s’aconsegueix la quantitat suficient.

En aquests primers mesos de 2004 ens fan arribar la notícia que el molí ja funciona i que és tot un èxit.

Esperem en pròximes etapes continuar amb la tasca solidària envers la Comunitat de Potrerillos.