El municipi

Camós és un municipi situat al sud-oest de la comarca del Pla de l’Estany, comprèn tota la vall del Matamors, afluent del Terri. El terme municipal està format per dues entitats poblacionals com són Sant Vicenç de Camós, la més poblada, i Santa Maria de Camós, al sud.

Camós és un poble antic, ja ho demostren les importants troballes d’època romana de la Vil·la Romana de Vilauba. Per trobar la primera referència escrita del nom de Camós ens hem de remuntar més de mil anys, concretament a un document datat entre els anys 1019-1020.

El terme municipal ocupa bona part d’una serralada alta que, en els dos vessants, l’aigua discorre cap a la conca del Ter. La riera de Matamors a la plana de Camós i, pel costat sud, el Remençà i una part de la riera del Revardit que reguen la zona de Santa Maria.

El terreny pla és majoritàriament sorrenc i de bon conreu, i el muntanyós és poblat d’extensos boscos, gairebé mil hectàrees de roures, alzines i pins. El punt més elevat de la muntanya és Puig Bataller (592 m). Des de qualsevol indret de la serralada de Camós hom pot gaudir d’una panoràmica excel·lent que abraça tota la rodalia, des de la badia de Roses i el castell de Montgrí fins al Mont, passant per una bonica panoràmica de l’estany i la seva plana.

Gairebé tota la població es troba disseminada al llard de la vall. Camós és un municipi eminentment rural, amb molta activitat agrícola i ramadera, encara que amb el desbordament de la capacitat urbana de Banyoles, terme de reduïda extensió, la febre constructora també va arribar a Camós amb la construcció de barris urbans com el barri de la Bòbila així com el Passatge Ramió.

Geogràficament, té per veïns Porqueres, que l’envolta per banda nord i est, Cornellà pel costat oest i Palol de Revardit per la banda sud. El terme de Canet d’Adri (comarca del Gironès) també fa de límit pel costat del sud.