Església de Santa Maria de Camós

L’església de Santa Maria es troba en un turó entre els rius Matamors i Revardit.

La planta és de forma rectangular d’una sola nau i sense absidiola. Va rebre importants reformes durant el segle XIX que han desfigurat el primer projecte romànic convertint-la en un conjunt barroc. La façana actual d’accés, ens apareix dividida en un fris motllurat i acabada amb un frontó triangular. La portalada és d’arc ogival i una petita escultura de Santa Teresa corona la porta principal; al seu damunt s’hi situa la rosassa. A la dreta de la façana s’hi troba un campanar de planta quadrada molt reformat. A la façana del migdia, aquella que no és adossada a la rectoria, s’hi conserven els elements originaris de l’obra romànica, carreus ben tallats de pedra sorrenca, i una finestra de doble esqueixada, amb un arc de mig punt format per petites dovelles. A la façana posterior ha perdurat l’antiga porta principal i una rosassa tapiada; la porta, amb dos capitells jònics i frontó triangular, és d’ordre clàssic. Al campanar s’hi llueix una campana amb la inscripció de TRESA, de l’octubre de 1957.

Durant la pavimentació de la placeta de l’església duta a terme l’any 2017 es van posar al descobert un fragment de l’absis del temple romànic, documentat ja a finals del segle XI, així com uns enterraments de la mateixa època i una estructura pertanyent a la planta rectangular d’un edifici anterior al del temple del segle XI.

A partir de 1658 la parròquia de Santa Maria es conegué popularment com a capella de Santa Teresa, atès que aquesta santa tenia un altar barroc dedicat al seu interior.

El lloc enlairat on es troba el temple permet allargar la vista cap a Banyoles i la seva esplanada, valorant, encara més, aquest indret privilegiadament situat.