Personatges il·lustres

JOSEP CONGOST I PERADALTA (1886 – 1974)

Advocat i polític

Nascut l’any 1886 a Sant Vicenç de Camós va ser advocat, polític i literat.

Entre els anys 1920 i 1922 va ocupar l’alcaldia de Banyoles. També va escriure alguns gèneres literaris com és el quartet dramàtic “La forsa de l’Ideal” estrenada amb un gran èxit al Teatre Principal de Banyoles l’octubre de 1911.


VICENÇ CALSINA I COMA (1898 – 1992)

Carter

Nascut a Camós l’any 1898  va ser carter del poble durant 52 anys seguits.

Vivia a Cal Gall, a la muntanya de Camós, era un home de poques paraules. La seva principal competència era caminar contínuament, ja que la seva missió consistia a fer a peu el trajecte d’uns 12 a 14 km diaris per repartir totes les cartes dels camosins i camosines, fins i tot, de vegades, calçat amb esclops.


 

MAURICI DURAN I GARCIA (1927 – 1998)

Pagès i escriptor

Nascut a Camós l’any 1927, era fill d’una família de pagesos, motiu que el va fer dur a fer aquest ofici durant anys, fins que es va endinsar en el món de la ràdio. Fent servir un llenguatge proper aconseguí que la seva veu s’escoltés a totes les llars gironines. La Voz de Gerona, Ràdio Popular de Figueres, Ràdio Girona, Ràdio Olot, Ràdio Costa Brava i Ràdio Banyoles van ser algunes de les emissores que en el transcurs dels anys el tingueren com a guionista i comptaren amb la seva veu com a col·laborador habitual.

La popularitat adquirida durant els anys de ràdio el va animar a formar part, l’any 1971, d’una llista electoral per procurador a Corts. En aquells anys de règim franquista va ser molt significatiu que un home de poble i pagès guanyés els comicis.

En el món de l’esport va arribar a presidir el Club Deportiu Banyoles i el Futbol Club Girona. Els colors blanc-i-vermell del C.F. Camós tenen el seu origen en el seu pas com a president del Girona, ja que va regalar al Camós un equip de samarretes ja usades pel Girona.

Va ser autor de llibres com: Fem petar la xerrada (1971), el quadern de Camós (1993) i Adéu als Pagesos (1996), així com coautor d’altres llibres.


MIQUEL DURAN I PLANAS

Futbolista

Nascut a Camós l’any 1957 va ser un futbolista català de les dècades de 1970 i 1980 convertint-se en l’únic camosí que ha arribat a jugar a Primera Divisió.

Format al CD Banyoles, el gener de 1974 ingressà al RCD Espanyol, en categoria juvenil. Jugà durant nou temporades al primer equip de l’Espanyol, a primera divisió. El 1987 abandonà el club per retornar al CD Banyoles, on es retirà.


JOSEP MARISCOT PALLICER (1809 -1888)

Propietari

Nascut l’any  1809 a Sant Vicenç de Camós, descendent d’una de les més antigues i prestigioses famílies del poble.

Teixidor de professió, amb 45 anys es va convertir en l’hereu del patrimoni quan el seu germà Narcís hi renuncià, fet que el va dur a tancar el taller i traslladar-se al mas de la família situat al veïnat de Cruanyes.

Destaca perquè a partir de l’any 1854 va escriure un dietari personal que s’ha conservat fins avui dia i que és un fidel reflex de la societat camosina i de la comarca durant la segona meitat del segle XIX. No és un dietari personal sinó que recull els fets que passaven al seu voltant.


SALVADOR SERRA PUJOL (1915 – 1977)

Constructor

Nascut a Pont Xetmar (Cornellà del Terri) l’any 1915 es va casar amb Leonor Vila i es van establir a Camós on tingueren cinc fills.

Era un home corpulent i decidit, amb ganes de tirar endavant la família, i engegava qualsevol mena de negoci; no tenia por d’embarcar-se en res i sempre estava disposat a donar un cop de mà a qualsevol veí que li demanés ajuda.

Va construir la casa familiar davant les escoles de Camós, on actualment s’ubica l’ajuntament. La va destinar en part a botiga de queviures, vins, carnisseria … Una mica de tot, inclosa una barberia. També feia pa, servia berenars pels homes del poble i fins i tot havia organitzat alguns banquets. El negoci no tancava mai, sempre tenien les portes obertes pels camosins. Can Serra va ser durant molts anys el punt neuràlgic de la vida social del municipi.

Al llarg de la seva vida va anar desenvolupant les feines de construcció i, quan els seus fills Pere i Josep es van posar a treballar amb ell, van ampliar el negoci familiar per centrar-se més en la construcció i l’obra pública. Avui dia l’empresa Salvador Serra S.A segueix la seva activitat després de més 40 anys.


PERE TARRADES COLL (1911 – 1984)

Mestre

Nascut a Banyoles l’any 1911 en complir catorze anys li va dir a la seva mare que no volia fer de pagès sinó que la seva veritable professió era ser mestre.

L’any 1931 es casà amb Lluïsa Ferrer, filla de Can Llapart de Camós, amb qui va tenir tres fills. L’any 1936 va demanar ser traslladat com a professor a l’escola de Camós on va educar els joves camosins fins a l’any 1953 que va ser traslladat a Banyoles. Amb gran vocació i efecte portà a terme, en el decurs de prop de trenta anys d’estada, la preparació i l’ensenyament d’una generació i escaig de camosins que encara alguns recorden amb afecte i agraïment.


 

JOSEP MARIA VERDURA I TORRENT (1923 – 1996)

Religiós

Nascut l’any 1923 a Calella de la Costa, va ser ordenat prevere l’any 1948.

Després de passar per diferents parròquies, l’any 1953 va ser destinat com a rector a Santa Maria i Sant Vicenç de Camós. Eren temps de canvis a l’església, però Mossèn Verdura anava un pas per endavant, cosa que va ser un fort trasbals pels camosins, més acostumats a les maneres de fer dels vells capellans.

Era molt conegut com a locutora Ràdio Girona, en un programa en què cantava cançons de temàtica religiosa que s’inventava amb el sobrenom de Pare Mariver. Després ho va fer durant més de vint anys a Ràdio Popular de Figueres. Entre 1963 i 1969 va enregistrar tres discs.

La televisió del mossèn va ser la primera del poble, i amb el jovent organitzava excursions fins a Banyoles o altres indrets d’una comarca de la qual era un bon coneixedor.